6 Aralık 2008 Cumartesi

Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı İçin Öneriler

Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı İçin Öneriler


Doktorunuz tarafından yapılan muayeneniz sonucunda ağrılarınıza neden olan olay "şimdilik" kaydıyla cerrahi tedavi sınırına gelmiş olarak gözükmüyorsa bunu büyük bir avantaj olarak kabul etmelisiniz. Dolayısıyla, biraz sonra, aşağıda sıralayacağım önerileri yerine getirdiğiniz taktirde belki de bundan sonra hayatınız boyunca ya hiç bu tip bir ağrıyla karşı karşıya gelmeyeceksiniz ya da günde bir, iki tane alınacak basit ağrı kesici ilaçlarla geçiştirilecek kadar önemsiz, sizi doktorunuza gitmeye zorlamayacak düzeyde ağrılarınız olacaktır.

1. Mutlak Yatak İstirahati:
Bu öneri sadece çok aşırı ağrılarınızın olduğu ve günlük yaşantınızın bu ağrılar nedeniyle çok kısıtlandığı dönem ya da dönemler için geçerlidir. Burada biraz sonra tarif edeceğim kurallara kesin bir şekilde uyulması şarttır. Çünkü bel ve bacak ağrılarının tedavisinde en büyük amaç istirahattir. Hiçbir ilaç kullanılmasa bile, sadece böyle bir istirahat uygulandığında, ağrılarınız % 50?e varan oranlarda azalabilir. Eğer size özellikle mutlak yatak istirahati önermiş isem, şimdi, tarif edeceğim şekilde yapacaksınız: Mutlak yatak istirahatinde iken yalnızca tuvalet ?büyük ve küçük abdest? ihtiyacınız için yatakdan kalkabilirsiniz. Bunun dışında kesinlikle yatak dışına çıkmayacaksınız. Oda ya da ev içinde dolaşmayacaksınız.Yatakda oturmayacaksınız.Yemeklerinizi yatakda, yan yatar pozisyonda yiyeceksiniz. Yatarak televizyon seyredebilirsiniz. Bu şekilde ortalama en az 5 (beş) gün süreyle istirahat edeceksiniz.Tekrar ediyorum, mutlak yatak istirahati sadece çok aşırı ağrılarınızın olduğu ve günlük yaşantınızın bu ağrılar nedeniyle çok kısıtlandığı dönem ya da dönemler için geçerlidir.

2. Yatacağınız Yatağın Özellikleri:
Gevşeme ve iyi bir dinlenme için üzerinde yattığınız karyola ve yatağın (şilte = döşek) bazı özelliklerinin olması gerekir: Karyolanızın yaylı somyesi varsa ve aşırı esniyorsa, bu takdirde, bunun üzerine tahta ya da benzeri (sunta vb.) sert bir malzeme koymak gerekir. Açılır kapanır ahşap kanepe veya yatak altı sık, sert metal ızgara zeminli karyolalarda, ayrıca, başka bir şey koymak gerekmez. Böyle sert zeminli karyolaların üzerine ise, varsa tercihan piyasalarda değişik marka ve kalitede satılan yaylı yataklar; bu imkanın olmadığı durumlarda ise pamuk yatak konmalıdır. Yün yatak, sıcak tuttuğu varsayılarak pek çok evde kullanılıyorsa da yatak içindeki yünler yer yer kümeleşip eğri büğrü,düzensiz bir satıh oluşturmaları nedeniyle bel anatomisi ve biomekaniği için sakıncalıdır. Asla tavsiye etmem. Yine zaman zaman uygulanan bir başka yanlış ise sert bir zemin üzerine ince bir battaniye serip üzerinde uyumaktır ki bu da son derece sakıncalıdır. Çünkü gevşeme ve iyi bir dinlenme için üzerinde yattığınız şilte vucudunuzun, özellikle, bel çukurunuzu dolduracak kadar yumuşak olmalıdır. Daha sert ve daha yumuşak karyola zemini ya da şilte zararlıdır. Mevcut ağrılarınızın daha da artmasına neden olur.Yapılan diğer bir yanlış da yer yatağıdır. Aşağıda tarif edeceğim yatış ve kalkış şekline uygun olmaması nedeniyle de yer yatağını önermem.Karyolanızın, dolayısıyla yatağınızın yerden yüksekliği en az 50 cm. olmalıdır. Ani ve uygun olmayan yanlış, ters bir pozisyonda yatağa yatmak ya da yatakdan kalkmak mevcut ağrılarınızın şiddetlenmesine yol açabilir. Bu nedenle yatış ve kalkış esnasında beliniz hiç zorlamamak (travmatize etmemek) ya da en az zorlamak için aşağıda,size tarif edeceğim yatış ve kalkış pozisyonlarınızı iyice öğrenmek ve bundan sonraki yaşamınızda devamlı uygulamak zorundasınız!

3.Yatağa Yatarken Ve Yataktan Kalkarken:
Yatağa yatarken takip edilecek yol şudur: Önce yatağın kenarına gelip oturacaksınız. Her iki elinizi yatağın kenarına koyup destek alarak, diz arkası çukurlarınız yatağın kenarına değinceye kadar, kendinizi yatağın ortasına alacaksınız. Daha sonra önce yatağa yakın dirseğinizi yatağa dayayıp, tam yan yatar vaziyette, başınızı yastığınıza değdireceksininiz. Başınız yastığa değdikten sonra ise her iki ayağınızı yatağa çekeceksiniz. Artık tüm vucudunuzla yatağın içindesiniz. Arzu ederseniz ya bu şekilde tam yan yatabilirsiniz ya da sırt üstü dönerek istirahat edebilirsiniz.Yatakdan kalkarken takip edilecek yol ise yatağa yatarken takip edilen yolun tam tersidir. Yatakda sırt üstü vaziyette yatıyor iseniz,önce, hangi taraftan yatakdan kalkacaksanız, o tarafa tam yan vaziyette döneceksiniz. Bu şekilde yatağın tam kenarına geliniz. Bundan sonra, önce, her iki bacağınızı yatakdan aşağıya sarkıtırken yatağa yakın dirseğinize dayanarak baş ve vucudunuzu yatakdan kaldırınız. Artık yatağın kenarında oturuyorsunuz. Hemen ayağa kalkmak için acele etmeyiniz. Yatakda, uzun süreli, yatıyor olabilirsiniz.Bu nedenle ani kalkışlarınızda başınız dönebilir, düşebilirsiniz. Böyle bir durumu önleyebilmek amacıyla, her iki elinizi dayayarak, yatak kenarında bir müddet oturunuz. Başınızın dönmediğinden iyice emin olduktan sonra,her iki ayak tabanınız ile yeri ayağınızın altında iyice hissedip, her iki elinizle oturduğunuz yatakdan destek alıp kalkınız.

4.Yatakta Yatarken:
Dizleriniz kıvrılmış vaziyette, tam olarak yan tarafınıza dönerek yatabilirsiniz; ya da sırt üstü uzanarak istirahat edebilirsiniz. Sırt üstü yatar vaziyette yatıyorsanız, arzu ederseniz, her iki dizinizi kırabilir ve altına bir yastık koyarak daha da rahat edebilirsiniz.Bilmeniz gereken tek yanlış yüzü koyun vaziyette yatmakdır. Çünkü bu pozisyon mevcut ağrılarınızı arttırabilir.

5.Tuvalet:
Alaturka tuvalete oturup kalkmanız, ağrılarınız nedeniyle, zor olabilir. Bu nedenle, varsa, alafranga tip tuvalet kullanmanızı tavsiye ederim. Eğer böyle bir olanağınız yok ise ve sizin de alaturka tuvalete oturup kalkarken ağrılarınız şiddetleniyorsa, bu takdirde, arkalığı düz ve sert olan bir kahveci sandalyesine delik açtırarak lazımlık yerleştirebilir ve onu kullanabilirsiniz.

6.Banyo:
Size mutlak yatak istirahati tavsiye etmiş isem bu dönemin sonuna kadar banyo yapmayınız. Bu dönem sırasında, vucudunuzu, sabunlu bez ile sildirebilirsiniz. Böylesine kesin bir kısıtlamanın söz konusu olmadığı bir yatak istirahatini size önermiş isem ya da ağrılarınız sizi artık pek rahatsız etmeyecek düzeyde ise, bu takdirde, yanınızda bir yakınınız varken ve de onun yardımı ile oturarak yıkanabilirsiniz. Oturarak yıkanırken arkası sert, düz ve 900 (doksan derece) dik bir sandalyeye sırtınızı, belinizi ve kalçanızı dayayarak, ayaklarınızı yere koyarak veya tercihanayaklarınızın altına bir basamak koymak suretiyle, dizlerinizin seviyesini kalça seviyesinden biraz daha yukarıda tutacak şekilde oturmanızı öneririm. Ayakda yıkanmak isterseniz bir ayağınızın altına alçak bir basamak koymayı ihmal etmeyiniz.

7.Cinsel Yaşam:
Ağrılı dönem sırasında kısıtlama uygun olur. Bu dönemin sonunda da çok aktif olmamak kaydıyla kısıtlama kaldırılır.

8.Diyet:
Yemenize ve içmenize ait özel bir tavsiyem yok. Ancak boyunuza göre kilo fazlalığınız varsa zayıflamanızı KESİNLİKLE öneririm. Böyle bir durum söz konusu ise özel zayıflama diyet listenizi, bir diyet uzmanından, almalısınız.

9.Ayakta iken Ve Yürürken:
Uzun zaman ayakda durmayınız. Eğer uzunca bir zaman ayakda durmak zorunda iseniz, bu takdirde, bir ayağınızın altına alçak bir basamak koyarak dinlendiriniz. Bu yöntemi, sırayla, her iki ayağınıza uygulayarak her iki ayağınızı da dinlendiriniz. Yürürken başınızı dik, çeneniz hafifçe öne eğilmiş, adeta başınızın üzerinde kitab taşıyorcasına, rahat bir elbise giyerek, hafif topuklu bir terlik ya da ayakkabı ile yürüyünüz.


10.Otururken:
Arkalığı sert, düz ve dik bir sandalyaye, her iki ayak tabanınızın tamamı yere basar vaziyette ve her iki dizinizin seviyesi kalça eklemleri seviyesine göre daha yüksekde kalacak şekilde oturmalısınız. Bel çukurunuzu arttıracak, bel biomekaniği için uygun olmayan, koltuk ve benzeri yerlere oturmayınız.Daima belinizi destekleyecek şekilde arka kısmı sert, düz ve dik bir sandalyeyi tercih ediniz. Yaptığınız işe mesafeli oturmayınız. Otururken bacak bacak üzerine atabilirsiniz. Bir alçak basamak ya da benzeri bir şey üzerine ayaklarınızı koyabilirsiniz. Bağdaş kurarak yere veya divan ya da benzeri herhangibir yere belinizi dayıyarak oturabilirsiniz. Yüksekce bir yere oturuyorsanız ve ayaklarınız yere değmiyor ise , bu takdirde, her iki ayağınızın altına bir basamak koyarak diz eklemi seviyenizi kalça
eklemi seviyesi üzerine getiriniz.

Hiç yorum yok: